Pablo Picasso’nun “Girl in Front of Mirror”

Image

20. Yüzyıl İspanyol sanatının resim dalında çıkan en önemli ismi; Dünya çapında ise Kübizm ve Sürrealizm akımlarına verilen en değerli modern eserlerin sahibi olan Pablo Picasso, 23 yaşındaki sevgilisi Marie-Theresere Walter‘i kendine model olarak seçti ve onu birkaç eserinde kullandı. Bu eserlerden biri, defalarca boyayıp nihayet 1932 yılında tamamladığı “Girl in Front of Mirror” idi. 

1881 doğumlu Pablo Picasso, resmi tamamladığında –51 yaşında idi– sevgilisi Marie-Therese‘den bir kız çocuğu sahibi olmuştur. İkilinin 5-6 yıl süren ilişkisi sonucu çok değerli Sürrealist eserler ortaya çıktı. Bahsedeceğim “Girl in Front of Mirror” (orijinal ismiyleJeune fille devant un miroir“) ya da “Girl Before a Mirror” da bu eserlerden biridir. 162.3 x 130.2 cm ebatlarındaki eser, New York Modern Sanatlar Müzesi‘nde.

Image

Resme baktığımızda aynaya bakan bir kadın görüyoruz. Sol tarafta kendisi, sağ tarafta ayna ve kadının yansıması. Solda duran genç kadının yüzünün yarısı tıpkı maske takmış gibi makyajlı ve süslü. Diğer yarısı ise açık ten rengiyle hüzünlü bir bakışla aynaya bakıyor. Kadının aynadaki yansımasına baktığımızda gerçeğine oranla daha koyu ten rengi, gözleri yerinde siyah büyük delikler ve orantısız bir vücut görüyoruz. Bu, genç bir kadının yaşlılığa gidişi, yaşlılıktan korkusu, yaşlanmaya bakışıdır.

Image

Soldaki kadının yüzünün ikiye bölünmüş gibi görünmesi, Picasso‘nun bizzat tanıdığı Marie-Therese‘nin masum genç kızlıktan kadınlığa attığı adımdır. Makyajlı taraf gösteriş, kibir ve gururun ifadesi iken hüzünlü bakan sade yüz ve sarı saçlar, savunmasız genç kızlığın, temizliğin simgesidir. Genç kız yüzünün çevresindeki beyaz hale de genç kızların tıpkı bir Azize gibi günahsız olduğunu vurgular.

Image

Resme daha dikkatli bakıldığında genç kadının karnı ve göğüslerinin belirgin olduğunu görmekteyiz. Yanlardan destekli yerde duran bu boy aynası, genç kızı hem yandan hem önden gösteriyor. Arka plana geldiğimizdeyse Picasso‘nun 30’lu yıllarda etkisinde kaldığı Harlequin (detaylı bilgi) kıyafet deseniyle karşı karşıya geliriz. Resimlerinin çoğunda kendini Harlequin olarak gösteren Pablo Picasso, burada da arkada yerleşmiş, genç kızın yerçekimiyle olan savaşımını seyretmekte.

Yorum bırakın