Vincent Van Gogh’un “First Steps” eseri

ilk adımlar van gogh

Hollandalı yazar Vincent Van Gogh, 1890 senesinin Temmuz’unda hayatını kaybetti. Bu kısa ömürlü deha, ölmeden bir yıl evvel kendi rızasıyla Saint-Remy’deki psikolojik tedavi merkezine yatmıştı. Merkezde Theo‘yla sürekli mektuplaştı ve Theo‘nun baba olma heyecanını, merkezden çıktıktan birkaç ay sonra yaptığı “First Steps” adlı eserle paylaştı. Jean-François Millet‘in aynı adı taşıyan eserinin yeniden yorumlaması olan bu resim, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi’nde sergileniyor.

ilk adımlar van gogh 1

Resmin solunda tek dizini yere yaslayarak kollarını sağa yöne doğru havaya kaldırmış bize arkası dönük erkek figürü, daha geride duran küçük kız çocuğunu kendisine doğru çağırıyor. Çocuğu korumacı bir tavırla tutan annesi, muhtemelen 1 yaşlarında olan çocuğa ilk adımlarını attırıp yürütmeye çalışmakta. Çocukluğa özgü heyecanla babasına doğru gülen kız çocuğunun sağ ayağının bir adım önde olduğunu görüyoruz. Ressam, bu kız çocuğunun ilk adımlarını bizimle paylaşırken anne ve babasının heyecanına ortak olmamızı istiyor. Bu his, Van Gogh‘un Theo‘nun babalık heyecanına olan tutumudur.

ilk adımlar van gogh 2

Erkek figürün babalık sevinci, solundaki el arabası ve ön tarafta yere bıraktığı kürekten anlaşılıyor. Kızının ilk adımlarını kendisine doğru atması için kollarını açan babaya karşılık düşmemesi için kızını koruyan annenin anaç tavrı, iki farklı kutsal görevin Van Gogh tarafından yorumlanmasıdır.

ilk adımlar van gogh 3

Arkaplanda gördüğümüz çalılar ve ağaçlar ve geri planın merkezindeki mütevazı mantar ev, eserdeki huzur hissini pekiştirirken ressamın aile özlemini bir kez daha bizlere gösteriyor. Millet‘in eserine oranla daha canlı mavi, yeşil ve sarı tonları kullanan Van Gogh; el arabası, ağaç gövdeleri, küreğin sapı ve üç figürde çizgileri daha belirgin yapmayı tercih etmiştir.

Millet'in "First Steps"i

Millet’in “First Steps”i

Yorum bırakın