Ivan Aivazovsky’nin “Sea Coast” eseri

04

Ivan Aivazovsky, 1817 yılında Kırım sınırları içinde yer alan Feodosya’da dünyaya geldi. Feodosya, bir liman kentiydi; geniş ufuklarına bakınca ay ve güneşin denize yansıması her defasında bir mucize gibi görünürdü. En azından Feodosyalılar’ın sözleri bu şekilde. 1900’de kaybettiğimiz Ermeni asıllı Romantik ressam Aivazovsky‘nin ressamlık yeteneğini geliştiren ve onlarca peyzaj vermesini sağlayan bu kent, ressamın öldüğü kenttir de.

Aivazovsky, bir deniz ressamıydı. Resimlerinde tepeliklerin olmadığı, geniş ve düz zeminler vardır. Yakınlık – uzaklık algısını başarılı bir biçimde yansıtan ressam, bu anlamda pek çok meslektaşını ardından sürükledi. Aslında Aivazovsky‘nin işlerinden yalnız deniz ve denile gelen derinlik algısını ön plana çıkararak da bahsedebilirim. Çünkü ressam için deniz, yıllarını gemilerde geçirmesine rağmen sırrı asla çözülemeyen, gizemli, vahşi ve aynı zamanda sakin bir doğa harikasıdır. Aivazovsky‘nin 23 yaşındayken resmettiği “Sea Coast“, 40 x 61 cm‘lik kanvas üzerine yağlıboyayla tamamlandı ve şu an Moskova’daki Tretyakov Galerisi‘nde sergileniyor.

1

Resme bakın. Sol tarafta bir gezgin, sırtında çıkını ile denize doğru bakmakta. Deniz dalgalı. Dalgalar kıyıya vururken gezgin figürü, kumsaldaki orta boylu bir kayanın arkasında denizi seyretmeye devam ediyor. Uzakta iki yelkenli görünüyor. Sol taraftakinde kırmızı bayrak göze çarpıyor. Biraz daha dikkatli bakınca iki yelkenlinin ortasında ve soldaki kırmızı bayraklı yelkenlinin arkasında birer yelkenli daha var. Çok uzakta olduğu için silik boyanmış.

2

Resmi enlemesine ikiye bölünce üst bölümün tamamen gökyüzüne ayrıldığını görüyoruz. Gökyüzü mavi, lakin bu maviliği bulutlar bozuyor. Havada martılar var. Bulutlara bakınca havanın rüzgarlı olduğunu anlayabiliriz. Deniz dalgalı ve hava rüzgarlı; yelkenlilerin tayfaları için çetin bir yolculuk olacak.

3

Mavi ve gri renklerinin farklı tonlarının hakim olduğu resimde denizin dalgaları, beyaz köpükler şeklinde gösteriliyor. Sanki bir fotoğrafmış gibi doğal ve gerçek olan resim Aivazovsky‘nin ustalığını gözler önüne seriyor.

Yorum bırakın